Explore & discover

Helpful Links

Why have I lost sound or audio for my DIRECTV service?

Community Support

Why have I lost sound or audio for my DIRECTV service?

TVAuidoTroubleshoot.gif

Troubleshoot DIRECTV sound issues - Restore audio and fix sound synchronization

 

One channel is experiencing sound issues

If only one channel is missing sound or there is sound distortion, it may resolve on its own in a few minutes. Sometimes, Secondary Audio Programming (SAP) creates sound problems.

 

If you're listening to SAP, try switching back to the primary language:

 

  1. Press INFO on your remote control to bring up the info bar on the top of your TV screen.
  2. Use the right arrow button to highlight Audio/Video.
  3. Select English DD.

All channels are experiencing sound issues

The cause of the sound issues may be the remote control or audio/visual cables.

Check the remote control

Press the volume up button on the remote control. If the volume doesn't increase when you push the button, you need to program the remote control. Check out the article Program your remote control to learn how to set up the remote.

Check the audio/video cables

Are you running cables from the receiver to your TV through another device, like a stereo system? If so, follow these steps:

  1. Check that the device connected to the TV and the receiver are all turned on.
  2. On your remote control, press the TV INPUT button to cycle through TV inputs (such as HDMI). If nothing happens when you press the button, try programming your remote control. Check out the article Program your remote control for help.
  3. If the problem persists, try connecting the receiver to the TV.
  4.  If the sound returns, the problem is with the device connected to the TV and receiver. Refer to the device manual for instructions on how to change audio inputs and settings.

Composite.jpgHDMI.jpg

 

If you're not running cables from the receiver to the TV through another device, the issue could be the cable. It may be an incompatible cable, or the cable connection may need tightening.

 

Problems with sound synchronization

Try these tips to resolve the issue:

 

  • Try changing the channel on your DIRECTV receiver. Changing channels helps to match up the audio sound and video.
  • If you have a DVR, rewind the program you are watching. Go back a few seconds, then fast-forward back to live broadcast.   
  • Double check that it is not the surround sound system. Try using the TV speakers only to test if the surround sound system is causing the issue. Refer to the manual for your surround sound system for extra troubleshooting help.


Still experiencing issues? Chat with Us 

 

Jared, AT&T Community Specialist

 

AT&T Customer Care

Need help with an account specific question?  Post a new question here on the forums by clicking the "Ask a Question" button.
For additional support, please visit us at our AT&T services hub.
Follow us on: Twitter @ATTCares and @DIRECTVService

*I am an AT&T employee, and the postings on this site are my own and don't necessarily represent AT&T's position, strategies or opinions.
47,330 Views
Message 1 of 3
Community Support
Solution
Accepted by topic author Community Support
Accepted by ATTCustomerCare
‎10-27-2017 1:23 PM

Re: Why have I lost sound or audio for my DIRECTV service?

Experiencing trouble with your DIRECTV sound? Learn more about how to fix in article above and thanks for visiting the AT&T Community Forums.

 

Jared, AT&T Community Specialist

 

AT&T Customer Care

Need help with an account specific question?  Post a new question here on the forums by clicking the "Ask a Question" button.
For additional support, please visit us at our AT&T services hub.
Follow us on: Twitter @ATTCares and @DIRECTVService

*I am an AT&T employee, and the postings on this site are my own and don't necessarily represent AT&T's position, strategies or opinions.
Tags (1)
Message 2 of 3
Contributor

Re: Why have I lost sound or audio for my DIRECTV service?

My sound seems to mute on occasion when going from one recording to another or to another channel.  If I shut down the DVR and turn it back on it fixes it. 

 

Also, when I go to play a recording and it goes to the page where you have to select play, or delete, etc, that page is not normal.  It is mostly gray with a big yellow streak through it.  Not a clear concise screen.  Hard to read what is on it. 

 

I should note that these issues are not on the main tv with the main dvr (Genie).  I did, however, try to reset through that receiver to no avail.  The main tv/dvr is working fine.

Message 3 of 3
Share this topic
Share this topic
Additional Support