Ask a question
Search in U-verse Forums

U-verse Forums

Reply
Posted Sep 14, 2013
4:53:08 PM
View profile
2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

Hello

I have Uverse for Internet & television.  I have the 2Wire 3800HGV-B.  I am trying to work from home using a customized version of Linux that has specific security features installed to meet the security needs of clients.  The application is called Workbooth and used as a VPN.   Workbooth has known problems being compatible with 2Wire due to the applications requirement to use NAT/DHCP.  I am not a technical person, but it is my understanding that because the 2wire is a modem/router combination with its built-in NAT/firewalls, the W2wire cannot be truly bridged-out as suggested by Workbooth’s tech support. 

 

Someone suggested that I install a separate router to act as a bridge or to avoid the 2Wire’s routing, but how can this work if the 2Wire cannot be truly bridged-out?  I would assume I would still run into connection issues with the application?

 

Then I spoke with techconnect via Uverse tech support& they asked if I could obtain the specific “ports” to open from Workbooth’s tech-support.  Does that make sense?  Would that allow me to avoid installing a separate router?  I’m confused!  Again, I’m not a tech-person :smileyfrustrated:

 

To give you a better understanding, below is the Workbooth tech-support response:

 

With our network requirements, you really need a separate modem and router setup to stabilize the VPN/Workbooth connection and, with the 2wire gateways, there a lots of candidates and agent that had connectivity issues using it. With your ISP tech, the ports that they are trying to say is, if you will be creating your own VPN ( which is not, because you’ll be accessing our own VPN). About bridging modem/gateway, it’s a must if you’ll be using a router, this enter the issue with NAT ( Network Address Translator) there should only be one device/box that runs it, in layman’s term, it like having two traffic lights in a one way street.

 

It sounds like there is no way to establish a stable connection with Workbooth/VPN using my RG?

Hello

I have Uverse for Internet & television.  I have the 2Wire 3800HGV-B.  I am trying to work from home using a customized version of Linux that has specific security features installed to meet the security needs of clients.  The application is called Workbooth and used as a VPN.   Workbooth has known problems being compatible with 2Wire due to the applications requirement to use NAT/DHCP.  I am not a technical person, but it is my understanding that because the 2wire is a modem/router combination with its built-in NAT/firewalls, the W2wire cannot be truly bridged-out as suggested by Workbooth’s tech support. 

 

Someone suggested that I install a separate router to act as a bridge or to avoid the 2Wire’s routing, but how can this work if the 2Wire cannot be truly bridged-out?  I would assume I would still run into connection issues with the application?

 

Then I spoke with techconnect via Uverse tech support& they asked if I could obtain the specific “ports” to open from Workbooth’s tech-support.  Does that make sense?  Would that allow me to avoid installing a separate router?  I’m confused!  Again, I’m not a tech-person :smileyfrustrated:

 

To give you a better understanding, below is the Workbooth tech-support response:

 

With our network requirements, you really need a separate modem and router setup to stabilize the VPN/Workbooth connection and, with the 2wire gateways, there a lots of candidates and agent that had connectivity issues using it. With your ISP tech, the ports that they are trying to say is, if you will be creating your own VPN ( which is not, because you’ll be accessing our own VPN). About bridging modem/gateway, it’s a must if you’ll be using a router, this enter the issue with NAT ( Network Address Translator) there should only be one device/box that runs it, in layman’s term, it like having two traffic lights in a one way street.

 

It sounds like there is no way to establish a stable connection with Workbooth/VPN using my RG?

0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Solved
Sep 14, 2013 5:02:39 PM
0
(0)
Expert

You cannot truly bridge the 2Wire gateways, but there are methods that will likely enable this application to work correctly.

 

See the following post for instructions to set up your own router using the DMZPlus feature:

http://forums.att.com/t5/Residential-Gateway/U-verse-for-BUSINESS-2Wire-3600HGV-bridge-mode-or-another-AT-amp/m-p/2707755#M182

 

Accepted Solution

2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

2,853 views
6 replies
(0) Me too
(0) Me too
Reply
View all replies
(6)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Solved
Sep 14, 2013 5:02:39 PM
0
(0)
Expert

You cannot truly bridge the 2Wire gateways, but there are methods that will likely enable this application to work correctly.

 

See the following post for instructions to set up your own router using the DMZPlus feature:

http://forums.att.com/t5/Residential-Gateway/U-verse-for-BUSINESS-2Wire-3600HGV-bridge-mode-or-anoth...

 

You cannot truly bridge the 2Wire gateways, but there are methods that will likely enable this application to work correctly.

 

See the following post for instructions to set up your own router using the DMZPlus feature:

http://forums.att.com/t5/Residential-Gateway/U-verse-for-BUSINESS-2Wire-3600HGV-bridge-mode-or-another-AT-amp/m-p/2707755#M182

 

Re: 2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

2 of 7 (2,851 Views)
Solution
Highlighted
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Sep 14, 2013 5:54:56 PM
0
(0)
Contributor
Thanks SomeJoe!
Thanks SomeJoe!

Re: 2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

3 of 7 (2,838 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Jan 15, 2014 1:04:41 PM
0
(0)
Contributor

SomeJoe,

 

Thanks for the instructions. I have read through the post you linked, and I am having the same issue that one of the previous posters had and that is when I follow the instructions and get all the firewall settings correct, I get the external IP on my internal router, but my computer connected to my router doesnt get internet. I have it on a different subnet (192.168.2.x) than the 2 Wire, but no luck there. I have reset the 2 Wire a couple of times and followed the instuctions again to put in all the firewall settings, etc, but to no avail. 

 

I am attempting to setup a server at home that I can access externally using a VPN, when away from home over the internet. Am I in the right place? My router is a Linksys Cisco WRT310N. Any help you can offer will be appreciated.

 

Thanks

SomeJoe,

 

Thanks for the instructions. I have read through the post you linked, and I am having the same issue that one of the previous posters had and that is when I follow the instructions and get all the firewall settings correct, I get the external IP on my internal router, but my computer connected to my router doesnt get internet. I have it on a different subnet (192.168.2.x) than the 2 Wire, but no luck there. I have reset the 2 Wire a couple of times and followed the instuctions again to put in all the firewall settings, etc, but to no avail. 

 

I am attempting to setup a server at home that I can access externally using a VPN, when away from home over the internet. Am I in the right place? My router is a Linksys Cisco WRT310N. Any help you can offer will be appreciated.

 

Thanks

Re: 2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

4 of 7 (1,936 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Jan 15, 2014 6:51:39 PM
0
(0)
Expert
Check your own router's configuration carefully, make sure that it is indeed defining a different subnet for it's LAN than the 2Wire is using. Also make sure that the WAN interface is getting the external address via DHCP.

If your own router is an enterprise class router like a Cisco or Juniper, make sure NAT is properly configured.

Lastly, check the computer behind your router, make sure it's set to DHCP so that it can get an IP address from your router.

Check your own router's configuration carefully, make sure that it is indeed defining a different subnet for it's LAN than the 2Wire is using. Also make sure that the WAN interface is getting the external address via DHCP.

If your own router is an enterprise class router like a Cisco or Juniper, make sure NAT is properly configured.

Lastly, check the computer behind your router, make sure it's set to DHCP so that it can get an IP address from your router.

Re: 2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

5 of 7 (1,924 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Jan 15, 2014 8:46:38 PM
0
(0)
Contributor

SomeJoe,

 

It seems that my router is not getting the external IP address from the 2wire. The status page is showing all zeros except for where I typed in the DNS addresses. This is confusing to me because the IP address allocation page shows the IP address assigned to the router but the status says "not connected", but I have triple checked the physical connection.

 

 

 

Linksys Cisco WRT310N Status Page

 

 

I must be overlooking something obvious. I have started from scratch twice to make sure I followed the post, but maybe something didn't take. Any suggestions?

 

Thanks

 

SomeJoe,

 

It seems that my router is not getting the external IP address from the 2wire. The status page is showing all zeros except for where I typed in the DNS addresses. This is confusing to me because the IP address allocation page shows the IP address assigned to the router but the status says "not connected", but I have triple checked the physical connection.

 

 

 

Linksys Cisco WRT310N Status Page

 

 

I must be overlooking something obvious. I have started from scratch twice to make sure I followed the post, but maybe something didn't take. Any suggestions?

 

Thanks

 

Re: 2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

6 of 7 (1,916 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Jan 15, 2014 9:37:30 PM
0
(0)
Contributor

Ok,

 

I must have had a bad cable or connection or something. I restarted both devices, used a new ethernet cord and plugged it in to a different LAN port on the 2Wire and that fixed the problem. 

 

Thanks so much!

 

Ok,

 

I must have had a bad cable or connection or something. I restarted both devices, used a new ethernet cord and plugged it in to a different LAN port on the 2Wire and that fixed the problem. 

 

Thanks so much!

 

Re: 2Wire 3800HGV-B Stable connection w/VPN/Workbooth

7 of 7 (1,909 Views)
Advanced
You must be signed in to add attachments
Share this post
Share this post