Ask a question
Search in U-verse Forums

U-verse Forums

Reply
Posted Feb 11, 2014
9:29:14 AM
View profile
Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

Hi there,

 

This problem has been bugging me for months, and cost me days of searching for a solution, but so far I haven't found one. This is the last place I can resort to, which is why I registered here today.

 

The problem: I have Uverse internet, not sure what the model of the modem is. I use Asus RT N56U in access point mode to use wifi. The wifi on the Uverse modem is disabled. The configuration on N56U router is automatically set to AP mode. Everything works just fine except the router drops connection just randomly, usually every day or two days. The symptom is that the wifi is suddenly disconnected, and cannot be re-connected. Even I try the wire, the connection to the router is not established. But other devices that are wire connected to the Uverse modem still work fine, which means the modem is still working properly.

 

When the problem first appeared, I searched the internet and thought the problem was in the DHCP part. In my original setting, the range of Uverse modem DHCP was 192.168.0.64-192.168.0.253, and the Asus router was automatically assigned to 192.168.0.67. According to the posts that I saw both here and elsewhere, I should change the router's IP out of the DHCP range of the Uverse modem. So I logged into Asus router and changed its IP to 192.168.1.1. But the problem persists.

 

The only solution I can do now is to unplug the router and then restart it. It will work for a day or two, then it will just randomly disconnect again.

 

Any diagonose of this problem? Thanks a bunch for your feedback.

 

Hi there,

 

This problem has been bugging me for months, and cost me days of searching for a solution, but so far I haven't found one. This is the last place I can resort to, which is why I registered here today.

 

The problem: I have Uverse internet, not sure what the model of the modem is. I use Asus RT N56U in access point mode to use wifi. The wifi on the Uverse modem is disabled. The configuration on N56U router is automatically set to AP mode. Everything works just fine except the router drops connection just randomly, usually every day or two days. The symptom is that the wifi is suddenly disconnected, and cannot be re-connected. Even I try the wire, the connection to the router is not established. But other devices that are wire connected to the Uverse modem still work fine, which means the modem is still working properly.

 

When the problem first appeared, I searched the internet and thought the problem was in the DHCP part. In my original setting, the range of Uverse modem DHCP was 192.168.0.64-192.168.0.253, and the Asus router was automatically assigned to 192.168.0.67. According to the posts that I saw both here and elsewhere, I should change the router's IP out of the DHCP range of the Uverse modem. So I logged into Asus router and changed its IP to 192.168.1.1. But the problem persists.

 

The only solution I can do now is to unplug the router and then restart it. It will work for a day or two, then it will just randomly disconnect again.

 

Any diagonose of this problem? Thanks a bunch for your feedback.

 

Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

4,829 views
12 replies
(1) Me too
(1) Me too
Reply
View all replies
(12)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 14, 2014 9:31:59 AM
0
(0)
Community Support

Hi xiaojunch,

 

That is definitely odd on how the wireless just drops. When the wireless goes out, is the only way to get it back up by restarting the ASUS? If you restart the computer, does it come back up? Also, does it even get an IP address when trying to connect wirelessly, or does it just get stuck trying to get a connection? 

When it does go out next time, see if you can perform a tracert to a site, such as google.com. 

 

Let us know how it goes.

 

-David T

If you encounter any issues with your service or equipment, I recommend checking out our Troubleshoot & Resolve solutions to help diagnose the issue.

Hi xiaojunch,

 

That is definitely odd on how the wireless just drops. When the wireless goes out, is the only way to get it back up by restarting the ASUS? If you restart the computer, does it come back up? Also, does it even get an IP address when trying to connect wirelessly, or does it just get stuck trying to get a connection? 

When it does go out next time, see if you can perform a tracert to a site, such as google.com. 

 

Let us know how it goes.

 

-David T

If you encounter any issues with your service or equipment, I recommend checking out our Troubleshoot & Resolve solutions to help diagnose the issue.
I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.
*I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

2 of 13 (4,746 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 17, 2014 5:31:12 PM
0
(0)
Contributor

Hi David,

 

Thanks very much for your help, really appreciate it.

 

Yes, the only way to get back online is to restart the Asus router.

 

I will try to post the result of tracert next time the problem occurs. But I doubt if I can get any useful info, since the wifi is simply disconnected. I guess the system log from the Asus router or the modem might help, but not sure. Let me know if you would like to see this info as well.

 

Again, really appreciate your help!

 

 

Hi David,

 

Thanks very much for your help, really appreciate it.

 

Yes, the only way to get back online is to restart the Asus router.

 

I will try to post the result of tracert next time the problem occurs. But I doubt if I can get any useful info, since the wifi is simply disconnected. I guess the system log from the Asus router or the modem might help, but not sure. Let me know if you would like to see this info as well.

 

Again, really appreciate your help!

 

 

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

3 of 13 (4,679 Views)
Highlighted
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 18, 2014 9:15:42 AM
0
(0)
Community Support

Hi xiaojunch,

 

That is odd that it takes a full reset of the Asus router. When you lose access, also see if you can access the Asus GUI and the U-verse modem's GUI. But since it takes a reset of the Asus router, it sounds like there may be an issue with the routing configuration causing some kind of routing loop that can only be fixed with a reset.

 

-David T

If you encounter any issues with your service or equipment, I recommend checking out our Troubleshoot & Resolve solutions to help diagnose the issue.

Hi xiaojunch,

 

That is odd that it takes a full reset of the Asus router. When you lose access, also see if you can access the Asus GUI and the U-verse modem's GUI. But since it takes a reset of the Asus router, it sounds like there may be an issue with the routing configuration causing some kind of routing loop that can only be fixed with a reset.

 

-David T

If you encounter any issues with your service or equipment, I recommend checking out our Troubleshoot & Resolve solutions to help diagnose the issue.
I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.
*I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

4 of 13 (4,655 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 22, 2014 11:03:47 AM
0
(0)
Employee

I have the same exact problem I am using U-Verse with a ASUS RT-AC68R - I have been updating to the current firmeware on the router and it is also in AP mode.  After a time it eventually fixes itself, but a reboot resolves it quicker.

 

I cannot determine if the ASUS router isn't talking to the U-Verse router or the U-Verse router isn't talking to the ASUS router.  I originally had the ASUS router have a static IP outside of the DHCP range, so I thought maybe changing it to a DHCP address would help - it did not.  Also because I am not sitting in front of my wired PC I can't tell if it also affects the ethernet connection as well (I would assume it does and it's something with with the connection between the routers - which by the way is a wired connection).

 

So using the ASUS wifi - I cannot reach the U-Verse router, I haven't tried connecting to the u-verse wifi and seeing if I could hit the ASUS router yet.  I usually have to deal with a screaming family that their wifi isn't working and have to get it back up as quickly as possible to stop them from yelling at me. 

 

It is frustrating.

 

Brian

 

I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

I have the same exact problem I am using U-Verse with a ASUS RT-AC68R - I have been updating to the current firmeware on the router and it is also in AP mode.  After a time it eventually fixes itself, but a reboot resolves it quicker.

 

I cannot determine if the ASUS router isn't talking to the U-Verse router or the U-Verse router isn't talking to the ASUS router.  I originally had the ASUS router have a static IP outside of the DHCP range, so I thought maybe changing it to a DHCP address would help - it did not.  Also because I am not sitting in front of my wired PC I can't tell if it also affects the ethernet connection as well (I would assume it does and it's something with with the connection between the routers - which by the way is a wired connection).

 

So using the ASUS wifi - I cannot reach the U-Verse router, I haven't tried connecting to the u-verse wifi and seeing if I could hit the ASUS router yet.  I usually have to deal with a screaming family that their wifi isn't working and have to get it back up as quickly as possible to stop them from yelling at me. 

 

It is frustrating.

 

Brian

 

I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.
*I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

5 of 13 (4,594 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 22, 2014 12:05:01 PM
0
(0)
Employee
Just found another firmware update - so also the DNS entries are both pointing to the U-Verse router, I did manually set them once and that didn't help either.
Just found another firmware update - so also the DNS entries are both pointing to the U-Verse router, I did manually set them once and that didn't help either.
I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.
*I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

6 of 13 (4,584 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 22, 2014 12:29:46 PM
0
(0)
Mentor
Do a 30-30-30 reset. This may or may not work, but maybe start from scratch?

http://www.dslreports.com/forum/r28553644-Other-Asus-RT-N66U-connection-setup-problems

Try a 30-30-30 reset:
1) Press and HOLD the Reset button for 30 sec.
2) Continue holding the Reset button, and Disconnect the power from the router.
3) Continue holding the Reset button for 30 sec. with power disconnected.
4) Continue holding the Reset button while reconnecting power.
5) Continue holding the Reset button for a final 30 seconds with power applied, then release.
6) Wait 1-2 min. for router to reinitialize.

That SHOULD reset the router to it's Factory 'Out-of-the-box' configuration.

If that doesn't work, then the Router needs to be exchanged under Warranty (RMA).
Do a 30-30-30 reset. This may or may not work, but maybe start from scratch?

http://www.dslreports.com/forum/r28553644-Other-Asus-RT-N66U-connection-setup-problems

Try a 30-30-30 reset:
1) Press and HOLD the Reset button for 30 sec.
2) Continue holding the Reset button, and Disconnect the power from the router.
3) Continue holding the Reset button for 30 sec. with power disconnected.
4) Continue holding the Reset button while reconnecting power.
5) Continue holding the Reset button for a final 30 seconds with power applied, then release.
6) Wait 1-2 min. for router to reinitialize.

That SHOULD reset the router to it's Factory 'Out-of-the-box' configuration.

If that doesn't work, then the Router needs to be exchanged under Warranty (RMA).

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

7 of 13 (4,578 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 22, 2014 12:51:21 PM
0
(0)
ACE - Expert

Another possible problem with consumer routers behind RGs is that the RGs don't follow the RFC specifications for DHCP renewals.  The IP address from which the renewal reply comes from isn't the same as most implementations and may be filtered/blocked/ignored by your router, which will cause an issue when the lease runs out.

 

There are posts on the forum on how to address this, but they're firmware specific.

Another possible problem with consumer routers behind RGs is that the RGs don't follow the RFC specifications for DHCP renewals.  The IP address from which the renewal reply comes from isn't the same as most implementations and may be filtered/blocked/ignored by your router, which will cause an issue when the lease runs out.

 

There are posts on the forum on how to address this, but they're firmware specific.

*The views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

8 of 13 (4,569 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 25, 2014 4:21:52 AM
0
(0)
Employee

So if I change the DHCP lease time to be 999 hours, that would theoretically reduce the number of instances of losing connectivity to the U-Verse router?

 

I didn't see anything specific to my router and I didn't see any settings that had anything to do with DHCP (I think becuase I have it in AP mode which disabled DHCP).

 

we'll see how it goes, thank you.

 

Brian

So if I change the DHCP lease time to be 999 hours, that would theoretically reduce the number of instances of losing connectivity to the U-Verse router?

 

I didn't see anything specific to my router and I didn't see any settings that had anything to do with DHCP (I think becuase I have it in AP mode which disabled DHCP).

 

we'll see how it goes, thank you.

 

Brian

I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.
*I am an AT&T employee and the postings on this site are my own and don’t necessarily represent AT&T’s position, strategies or opinions.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

9 of 13 (4,488 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Feb 25, 2014 5:52:24 PM
0
(0)
ACE - Expert

Unfortunately, these DHCP parameters are governed by the RG for its LAN (not the client router).  They cannot be changed and, IIRC, the lease time is 20 minutes, which means it starts trying to renew at 10 minutes and usually fails at 20.  Then it might get a new lease on the same IP and go back to working again.

 

Unfortunately, these DHCP parameters are governed by the RG for its LAN (not the client router).  They cannot be changed and, IIRC, the lease time is 20 minutes, which means it starts trying to renew at 10 minutes and usually fails at 20.  Then it might get a new lease on the same IP and go back to working again.

 

*The views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

10 of 13 (4,455 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Jul 13, 2014 4:24:03 PM
0
(0)
Contributor

Hi all,

 

It's been a while since I posted my experience here, and I appreciate all the feedback.

 

Unfortunately, my router has been doing the same thing, constantly dropping connections, and I found no solution so far. My wife has been complaining about it, and I have to buy an Apple airport extreme. I haven't tried the set up yet., but I hope it could solve my problem.

 

In any case, I will avoid Uverse internet from now on, and have suggested my friends to stay away from it as much as possible.

 

Why is it so hard to use my own router instead the free router by ATT, even for a guy who is relatively tech-savvy?

Hi all,

 

It's been a while since I posted my experience here, and I appreciate all the feedback.

 

Unfortunately, my router has been doing the same thing, constantly dropping connections, and I found no solution so far. My wife has been complaining about it, and I have to buy an Apple airport extreme. I haven't tried the set up yet., but I hope it could solve my problem.

 

In any case, I will avoid Uverse internet from now on, and have suggested my friends to stay away from it as much as possible.

 

Why is it so hard to use my own router instead the free router by ATT, even for a guy who is relatively tech-savvy?

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

11 of 13 (3,986 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Jul 14, 2014 3:01:05 PM
0
(0)
Mentor

Sorry you're having a problem.  I have an Asus RT-N66U behind the AT&T NVG589 gateway.  My wired and wireless connections are solid. I have no problems or issues with it.  It may be the gateway and not your router.  Does everything stay connected without the router?

 

I'm no fan girl of AT&T Internet, but I have had no problems or drops or interruption in service the past 2 or 3 years I have had it.  Was on AT&T DSL for several years prior to that and I can only remember one outage.  

Sorry you're having a problem.  I have an Asus RT-N66U behind the AT&T NVG589 gateway.  My wired and wireless connections are solid. I have no problems or issues with it.  It may be the gateway and not your router.  Does everything stay connected without the router?

 

I'm no fan girl of AT&T Internet, but I have had no problems or drops or interruption in service the past 2 or 3 years I have had it.  Was on AT&T DSL for several years prior to that and I can only remember one outage.  

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

12 of 13 (3,973 Views)
0
(0)
  • Rate this reply
View profile
Aug 31, 2014 7:52:50 AM
0
(0)
Contributor

I am having the same problem! Has been happening on and off since I started using Uverse. As a matter of fact I have a technician coming out this morning...

 

Signal keeps dropping. I'm a musician and I use streaming quite a bit to listen and practice on music. Getting very frustating.......Probably going to have to change providers.....

I am having the same problem! Has been happening on and off since I started using Uverse. As a matter of fact I have a technician coming out this morning...

 

Signal keeps dropping. I'm a musician and I use streaming quite a bit to listen and practice on music. Getting very frustating.......Probably going to have to change providers.....

Re: Uverse + Asus N56U router drops connection randomly

13 of 13 (3,734 Views)
Share this post
Share this post