2 programs stopped sending mail

Highlighted
Teacher

2 programs stopped sending mail

I have two programs that stopped sending messages. Both have worked fine for years and stopped recently (different dates) sending mail, without any changes at my end.

 

1. A compuserve POP account which is set with the ATT SMTP server for sending. It has worked for years without any problems. But today it stopped working: when I try to send mail it issues an invalid login error.

 

The weird thing is that I have other non-ATT accounts with the same.

 

2. A utility called Abuse that analyzes email spam headers and sends a complaint to the ISP of the sender. This one was set with port 25 and somebody was claiming that it is blocked by ATT, is that true? Anyway, port 25 works intermittently and if I set the port to 465 does not work at all. The program is an older one and does not have SSL settings, so I dk if that is the reason port 465 does not work.

 

Anybody knows what's going on here?

 

Thanks.

Message 1 of 14 (1,126 Views)
Professor

Re: 2 programs stopped sending mail

[ Edited ]

Port 25 has been blocked by ISP's for years now, due to Spamming. You could use SSL with Port 465, but if you are sending large amounts of mail, you could be blocked, if not on Business service.  You can use port 587, not 465, which is a legacy port.  225 is another, along with 110.  Now of course, this is always Google's smtp server http://kb.siteground.com/article/How_to_use_Googles_free_SMTP_server.html

Per chance, what are these two programs that you are having problems with, and what OS.  Here is some reading for you https://en.wikipedia.org/wiki/Simple_Mail_Transfer_Protocol#Ports  http://kb.siteground.com/article/How_to_check_whether_SMTP_port_25_is_blocked.html

________________________________________________________________

"Ren: Now listen, Cadet. I've got a job for you. See this button? Don't touch it! It's the History Eraser button, you fool!

Stimpy: So what'll happen?

Ren: That's just it. We don't know. Maybe something bad, maybe something good. I guess we'll never know, 'cause you're going to guard it. You won't touch it, will you?"
________________________________________________________________
Message 2 of 14 (1,113 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

Thanks for responding.

 

I only send a few messages every day.

 

The 2 programs are PopPeeper, which is a simple email program and Abuse, an older utility that analyzes headers and sends notifications to suspected ISP of spammers.

 

Regarding PopPeeper: the incoming server is Compuserve's, the SMTP server is my ISP's ATT/Yahoo. It was working fine for years until yesterday, when it stopped for no reason. It now gives me a login error when I send the mail from the Compuserve account, even though it has nothing to do with the Compuserve's servers. Yet it works just fine when I send from any other account through the same SMTP server which is configured the same way, port 465 SSL. This is weird.

 

Regarding Abuse, it is an older program and it does not have a SSL setting. It was set at port 25 and it was working fine, when a few weeks ago its started failing intermittently. I set it at 465 and it did not work at all. I then reset it back to port 25 and at least one message went through, then the rest wouldn't. The question is can I just select any of the ports you mentioned? AFAIK the ISP instructs to use port 465/SSL.

 

I would prefer not to change SMTP servers, but rather t

Message 3 of 14 (1,107 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

Oops, forgot: I am running Windows XP64

Message 4 of 14 (1,107 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

I tried 587 and got
: Send email could not connect to SMTP server
Message 5 of 14 (1,108 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

Tried port 587 and got: "Send mail could not connect to SMTP server"
Message 6 of 14 (1,108 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

I tried port 587 and got "Send mail could not connect to SMTP server"

Message 7 of 14 (1,108 Views)
Professor

Re: 2 programs stopped sending mail

I don't know if this is relevant or not. Found this in Help and Support......

 

Note: AT&T's POP/SMTP settings have recently changed to inbound.att.net and outbound.att.net. However, if you are using the old settings, they will continue to work.

 

Or so they say.

Message 8 of 14 (1,098 Views)
Professor

Re: 2 programs stopped sending mail

I had to go back using pop.att.yahoo.com & smtp.att.yahoo.com, due to the inbound.att.net & outbound.att.net would error out about a month or so ago.
________________________________________________________________

"Ren: Now listen, Cadet. I've got a job for you. See this button? Don't touch it! It's the History Eraser button, you fool!

Stimpy: So what'll happen?

Ren: That's just it. We don't know. Maybe something bad, maybe something good. I guess we'll never know, 'cause you're going to guard it. You won't touch it, will you?"
________________________________________________________________
Message 9 of 14 (1,092 Views)
Professor

Re: 2 programs stopped sending mail

You may want to look at Spamcop, which is one of the better programs out there http://www.spamcop.net/ You did not state what the other utility was, so it is hard to look up info on the second one.
________________________________________________________________

"Ren: Now listen, Cadet. I've got a job for you. See this button? Don't touch it! It's the History Eraser button, you fool!

Stimpy: So what'll happen?

Ren: That's just it. We don't know. Maybe something bad, maybe something good. I guess we'll never know, 'cause you're going to guard it. You won't touch it, will you?"
________________________________________________________________
Message 10 of 14 (1,090 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

In my reply I specified both the mail program and the utility. Here is what I wrote:

 

"The 2 programs are PopPeeper, which is a simple email program and Abuse, an older utility that analyzes headers and sends notifications to suspected ISP of spammers."

 

Abuse can be found here: http://sourceforge.net/projects/spam-abuse/files/

PopPeeper is here: http://www.poppeeper.com/download.php

 

I would prefer not to change programs.

 

I reiterate the weirdness: all other non-ATT mail accounts can send emails OK via the same ATT SMTP server with the same setting; only the Compuserve mail account cannot send.

 

As to the Abuse utility. it used to work with port 25, then it stopped, without anything changing. I changed to 465 and I am getting network error 10054. If the port is blocked why all the email accounts except Compuserve send????????

 

This does not make any sense.

Message 11 of 14 (1,014 Views)
Teacher

Re: 2 programs stopped sending mail

After some logging and more thinking I want to check if the SMTP password was entered correctly, but only dots are displayed so I can't tell.

 

How do I find out what my valid SMTP pw is? Is it the same one I login to my att mail account?

Message 12 of 14 (1,008 Views)
Teacher
Solution
Accepted by Phil-101 (Moderator)
‎09-30-2015 1:39 AM

Re: 2 programs stopped sending mail

OK, it looks like I solved both problems.

 

Turns out that I recently switched from DSL to UVerse and the only the latter has port 25 blocked and I wasn't aware of that.

For some reason 465 did not work either. They unblocked 25 but I'll use 587, which works.

 

As to the email program, the password got messed up but because it does not display I could not see that.

 

Thanks for your help.

Message 13 of 14 (1,000 Views)
Expert

Re: 2 programs stopped sending mail

Glad to hear you got it working, and thanks for the update.

Message 14 of 14 (982 Views)
Share this topic
Announcements

Welcome to the AT&T Community Forums!!! Stop by the Community How-To section for tips on how to get started.