U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

Teacher

U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

[ Edited ]

I am having trouble properly configuring this AT&T 2Wire 3600HGV modem for my network. Maybe someone is aware of a different firmware for this product?

 

I am completely aware of how to setup the DMZ mode & router behind router setup in these boxes but that is NOT the point. (We have supported firewalled networked equipment working that has all the bells & whistles including QoS)

 

In the event of a factory reset of the AT&T 2Wire VDSL modem at this business, I want to properly insure the following business requirements are met:

- DHCP - OFF (at min, it appears you must leave one available?)

- WiFi - OFF (Yes this can be turned off, but bridging it always insured it was turned off in the past. ON is a security concern among just bad business i.e. conflict with other business WiFi, employees might see/use this non-content filtered WiFi, etc etc)

- & passing off internet service needs to be easy to another networked supported OUTSIDE of AT&T firewall. (I'm NOT asking for AT&T support on this, but in the bridge DSL world, this was EASY)

- if bridging this 2Wire is NOT an option, backing up the configuration settings would be a nice alternative but that is not available as well?

 

Bridging the old DSL modems always worked nicely but the 2Wire 3XXXHGV line appears to be the ONLY ones to support the AT&T VDSL Max Turbo speeds. 24Mbps down / 3 Mbps up which we use not only for normal business operations (credit cards, business email, web based training, etc) but this high speed is required to view onsite security video (3Mbps up) and offer customers FAST free WiFi!

 

AT&T U-Verse offers the right price, contract, speed, internet package & installers to properly handle our resturant locations company's data needs but I'm struggling with the their "business" support of this 2Wire VDSL modem product. We ONLY use the internet, no TV (not legally available for restaurants, yet). No Voip because POTS is our reliable backup. So it's just the internet service ...

 

For coverage on AT&T Uverse, we have over 50 locations lit up like a Christmas tree but sadly business support on this product is driving me nutz! Maybe because I now see this is listed under "Residential Gateway"? Is this AT&T 2Wire VDSL modem product not meant for business? Is anyone aware of another supported AT&T VDSL modem or a different 2Wire firmware available? Official AT&T support has me running in circles (AT&T U-verse support > AT&T Connecttech > AT&T Connecttech360 > AT&T U-verse support, rinse, repeat)  

 

help?

Message 1 of 636 (565,743 Views)
Explorer

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

[ Edited ]

After finding out what I believe to be the solution to this issue it seems this resolution will apply to a very very limited number of people.

 

First of all in a way I would have never found out about the issue without the RG being what it is, somehow the way it routes the packets affected my situation because it was not observed from any bridged router.

 

After a lot of hours was a blurb from one forum about vnic drivers in vmware reference http://www.astaro.org/gateway-products/management-networking-logging-reporting/45400-astaro-esxi-vm-...

Someone made a comment in response to another's post where he had erratic speed issues on AT&T Uverse his solution though was HTTP filtering enabled on his Astaro/Sophos configuration however my HTTP filtering was turned off.

 

Often times it seems by default many VMs use what's called a "Flexible" vnic adapter reference http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=100180...

 

In my case with Linux (Astaro/Sophos) it was utilizing the vlance adapter which is quite older and likely not jumbo frames etc. even though it indicated it was linked at 1000mbps LAN and 100mbps WAN the vlance vnic adapter says 10mbps throughput. Not sure this is quite accurate since on my comcast I was getting 52mbps down and 12mbps up for 2 years on the same installation.

 

Be that as it may I needed to change the default OVF template and made Astaro/Sophos engineer aware that the installation guide to use the OVF should be changed as he agreed the flexible adapter is not really a good idea. I changed to E1000 adapter based on Intel Gigabit NIC and it ran almost identical to my laptop. After some time of testing I decided to change the "Guest operating system" of the install to Suse Linux Enterprise v10 64-bit which was required to utilize the VMXNET 3 adapter a 10 Gbps adapter and it is next generation highest performing. Speed tests indicate I'm getting same performance as my laptop now that's directly connected to the RG.

 

TL;DR - This won't apply to people running current gen hardware based routers or people running linux based that utilize a standalone machine (microATX etc) as the NIC drivers will not use a vnic. Anyone using Vmware should definately check and NOT use the Flexible adapter. My Server 2003 was using Flexible for no reason, changed to VMXNET 3 or you should at least change to E1000 or E1000e or VMXNET 2 (Enhanced) as it supports jumbo frames.

 

I'll come back to this thread in a couple weeks and hopefully report my happiness. Here is a link to an older DSL basic guideline of establishing a good sync which applies to AT&T UVerse if you are on VDSL SN Margin (DSL) = Noise Margin (VDSL) Line Attenuation = Attenuation http://www.dslreports.com/faq/16220

 

Just took a speed test 24mbps/3mbps Uverse FTTN

 

Message 376 of 636 (4,180 Views)
Tutor

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

[ Edited ]

I’m stumped.  I’ve had my 3800HGV-B configured exactly as described by SomeJoe7777 in message 2 of this 377 message thread.  For the last 9 months everything worked perfectly - until yesterday.

 

AT&T is having major network difficulties in the entire southeast (I’m in Florida).  Yesterday, my RG rebooted by itself and the WAN IP changed (it never changed before, for years, but no big deal).

 

All my 25+ devices are behind my Router (D-link DIR-655) and all seemed to be working after the reboot except my two VOIP phone adaptors (Ooma) which worked flawlessly for over 3 years on Uverse and DSL.

 

I could not make outbound calls to any numbers, even other Ooma VOIP numbers.  I hear no ringing and eventually get a fast busy.  Inbound calls ring and the Caller ID is correct, but when I answer, I get dead air and the caller still hears ringing.  It seemed some of the VOIP traffic is blocked but not the signaling.

 

I discovered that I could make my VOIP work by simply turning on the RG Firewall (by checking “Maximum Protection”, which automatically un-checks “Allow all applications DMZplus mode”) followed by doing a release/renew on my Router to get the new IP address.

 

Likewise I could return my VOIP to the failed state by turning off the Firewall by re-checking “DMZplus” and doing a release/renew on my Router.

 

This works, but seems totally backwards – Turning off the Firewall blocks traffic????    I can’t help but suspect that AT&T may have upgraded their network gear and caused this.  But I've searched and haven't seen any others with this problem, yet.

 

Rebooting of everything didn’t help and I even hit the Reset Button on the RG and did a fresh reconfigure, but that didn’t help.

 

My temporary work-around is to leave the RG Firewall on, but I want to turn it off because of the many devices that I have forwarded ports to (Slingbox, Cameras etc) and I don't want to have to open ports in both the RG and the Router.  I also only spend part-time at this house and my Router has good secure remote configuration capability and the RG doesn't.

 

Any help would be greatly appreciated.

Message 377 of 636 (4,102 Views)
Explorer

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

You should be running Static IP with user defined supplimentary networks, located in Broadband > Status then scroll down after Internet Details it shows Public Networks and User Defined Supplemental Networks should be Status Enabled Router Address <Public IP of the router itself> then subnet mask.

 

If you aren't configured like this then you are using the "sticky IP" which is best described like a serial IP of a T1 etc. This is not guaranteed to stay the same as it is a DHCP on a Class B with 1024 IPs. AT&T made it clear with me last week that they won't troubleshoot issues with internal servers behind the RG such as mail or web and they won't setup PTR or DNS records unless an account has a static IP which makes sense.


Not sure if this is related at all and perhaps you were just getting away with the sticky ip as a static until it changed.

Message 378 of 636 (4,079 Views)
Tutor

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

Thanks for the reply.

 

I don’t pay for a Static IP because I really don’t care if the IP address changes. My Router has a free dyn.com client that works fine, so I can reach my house from anywhere, even if the IP address changes. I also use the same Router at my other house, with DSL, and it works well with a regularly changing IP address.  My VOIP also doesn’t need a fixed IP address - it normally will work from anywhere.

 

My problem is how to “dumb down” the RG so my Router does all the work, like the DMZplus used to do - until yesterday!

 

The “Supplemental Network” that you describe is on my RG under “Broadband/Link Configuration” and not under “Broadband/Status”.

 

Question - Instead of using DMZplus as SomeJoe7777 described, can I use that “Supplemental Network” section to make my RG a “dumb” modem even if I don’t pay for a Static IP?

Message 379 of 636 (4,066 Views)
Highlighted
Explorer

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

I believe you would only use the supplemental network with static IP assignment. The difference in location is probably because I'm using the 3801HGV. I'm going on 2 days now of testing and decided a few hours ago to change my MX record and my mail is flowing perfectly.

 

Since yours worked for so long it is very hard to recommend any changes. You could possibly try to get static IP assignment and utilize the supplementary networks which would make your RG on a static ip and the WAN interface of your router another static IP and wouldn't be the "sticky IP" that can change.

 

The only thing I can think of if all things are equal is that the sticky ip isn't bypassing the nat/firewall anymore like it used to? Sorry I don't have many more suggestions I'm pretty new to using this 2wire RG and gave up a year ago on it when I had issues.

Message 380 of 636 (4,050 Views)
Tutor

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

For anyone that may stumble upon this thread with a similar problem to mine - It is now solved or, maybe I should say "understood".

 

The UDP-type tunnels to my Ooma VOIP adaptors stopped working after the big recent Uverse outage. This may be due to the MTU being knocked down to 576 or something else.

 

Ooma reconfigured me to a different type of VPN tunnel and both my phone adaptors are now running normally (with my Uverse Firewall set the way I want it - OFF - in what AT&T calls "DMZplus mode").

Message 381 of 636 (4,041 Views)
Explorer

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

I'm not sure of this stat "Output Power" I used the UV Realtime App and this stat shows in orange as if it isn't quite up to par.

 

The 12.9 dBm is downstream and -11.5 dBm is upstream, I'm on internet only no voice no tv and 24/3 FTTN. If anyone can direct me to the description and range of this stat or some examples of it I'd appreciate it.

 

Output Power12.9 dBm-11.5 dBm
Message 382 of 636 (4,259 Views)
Moderator

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

Message 383 of 636 (4,147 Views)
Voyager

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

I cannot seem to get this to work for the life of me.

 

Uverse Support said it wasn't possible to do what we're describing with the equipment I have. They told me it's only possible with the 2wire 2701.

 

I have the i3612V iNid and the i38HG.

 

I've tried two different routers to get this to work, and each time, I get an error that reads: 

Errors The selected device has a static IP address. DMZplus requires that the selected device use DHCP to obtain its IP address.

 

The thing is, both my router's WAN ports are set to DHCP. If I go into my LAN IP Address Allocation in the uverse gateway, I see that it gets confused on what devices are DHCP and which ones are actually static IP addresses. The routers are assigned DHCP addresses successfuly, but the i38HG seems to think they are static (wt-f???)

 

How can I get this uverse to recognize one of these routers as being assigned via DHCP. I don't get it, but these boxes are STUPID. If I can't get this to work, I'm going back to Time Warner, as I simply need to features that my i38HG can't provide. 

 

Also, I've made sure that the LAN subnet on my inside router is different than that of the i38HG.

 

Any suggestions?

Message 384 of 636 (3,402 Views)
ACE - Expert

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

I see you use the plural quite a lot... you have two routers behind the RG?

 

If so, you can't have them both in DMZplus mode.

 

*The views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.
Message 385 of 636 (3,372 Views)
Voyager

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

Only 1 router at a time. Tried two because I thought for some reason one router was making the Uverse RG think it was getting it's IP statically. 

 

Any idea why the uverse RG would think that an IP is assigned statically when it in fact handed out the IP via DHCP?

Message 386 of 636 (3,364 Views)
Tutor

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

[ Edited ]

Wow, I read most of the posts in this thread over the last couple of weeks.  I'm mostly network illiterate so alot of the terms being used in this thread, I have no idea what it does or means.

 

I have a couple of questions.

 

First my setup: I have UVerse Max @ 12Mbps and UVerse TV w/ two receivers one is wireless.  XBOX360, Toshiba HDDVD player, a Sony TV all connected to the RG.  A PS3, Sony blu-ray player, WDTV Live, WDTV Play, Macbook Pro and a printer all connected wireless.  In addition, I have two Linksys WRT54GL w/ dd-WRT, one is setup as its own network in the garage (for connectivity of an IP camera), I believe as a repeater bridge?  The other is acting as a bridge on the same network as the RG (with another Sony TV connected).  I also have two Network IP cameras hooked up to each Linksys.

 

I received a WD My Net N900 which I would like to use as my router.  If I use this as my router will I see better performance, for example, improved internet speeds (my Macbook Pro is N capable), less drop outs with the IP cameras, improved media streaming?  Also, which installation procedure do I need to run from post #2 or post #13?  I'm assuming since I'll be connecting a XBOX360 to the N900 that I will need post #2?

 

I'm a little worried since I don't have too much experience with setting up networks and I don't want to cause any interruption with my connectivity.

Message 387 of 636 (3,227 Views)
Expert

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

It is doubtful that you will see any improvement in Internet performance. However, the wireless N may improve the IP camera issues since N wireless can carry more traffic than G wireless, especially when multiple devices are involved.

You should follow post #2 if you want to set this up.
Message 388 of 636 (3,187 Views)
Tutor

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

Thanks Joe!  When I get enough courage to install my WD router, I'll give #2 a shot.

Message 389 of 636 (3,149 Views)
Teacher

Re: U-verse for BUSINESS? : 2Wire 3600HGV bridge mode? or another AT&T supported VDSL modem?

I have a separate problem going over on this thread, that has to do with www.google.com not working.  This has occured after I have setup my linksys wrt310n similar to POST 2 of this thread.  And I am also using openDNS as my DNS on my linksys router.  I'm just wondering if anyone else has experienced this issue with www.google.com not working after setting up the 2Wire - personal router like this.

 

Please see this thread and feel free to add your comment on that thread or on (this one):

http://forums.att.com/t5/forums/forumtopicprintpage/board-id/gateway/message-id/8737/print-single-me...

 

Thanks Ken

 

 

Message 390 of 636 (3,143 Views)