Explore & discover

Helpful Links

Slow AT&T 1000 Internet speed problem

Announcements...
Are you having trouble logging in? Is your email password not working? Let us show you how to Reset your Email Password using myAT&T!

Slow AT&T 1000 Internet speed problem

Hi, 

 

I got AT&T 1000 Internet + U-Verse installed today but ran into some strange problem that the tech couldn’t figure out. My AT&T modem diagnostic speed test shows 945 up/ 975 down from ONT to modem but hardwired Ethernet from the modem to MacBook only gets 450 up/550 down and wifi 200 up/213 down. The tech left without solving the problem.  How do I solve this problem? 

 

Thank you 

 

 

B6429437-4262-4A2F-B6B2-4FAAF832629E.jpeg

 

260 Views
Message 1 of 7
Administrator

Re: Slow AT&T 1000 Internet speed problem

Hello @Dearjohn03

 

We're happy to help! Have you tried using a different type of Ethernet cable, such as a Cat 5?

 

Aminah, AT&T Community Specialist


Need help?
Ask a question to get help from the AT&T Community or support from AT&T specialists. If this reply helped you please use Accept solution to mark it as an Accepted Solution.
*I am an AT&T employee, and the postings on this site are my own and don't necessarily represent AT&T's position, strategies or opinions.
Message 2 of 7
Teacher

Re: Slow AT&T 1000 Internet speed problem

Dearjohn,

Sounds like you are having the same issue as I am and maybe others. After reading posts from others and working with my own situation, I'm starting to be convinced the issue is between the OLT and the rest of the world. My BGW210 is attached to the ONT in the same room with a 6' cable. The speed on the BGW210 diagnostic tab speedtest shows the purchased speed. I have a CAT6 cable between the BGW210 and my ASUS RT-N66U. Personally I don't believe the problem is with the ONT or the BGW210 set up in IP Pass-thru (or my ASUS and home network for that matter). I am starting to believe that the speed test in the BGW210 is just going to the OLT (access only). I think the issue is from the OLT into the AT&T node and out to the world. I believe AT&T is over-subscribed and this cheap residential service is being de-prioritized. Our speeds are suffering to allow enterprise business customers excellent service. Guessing AT&T won't acknowledge this but if I'm on the Internet 300 plan, I should be seeing speed tests to speedtest.att.com/speedtest of at least 150M 90% of the time but I'm seeing sub-100M 99% of the time and if does get over 100M, it's like 103M. Nowhere near the 300M on the BGW speed test.

Message 3 of 7
Contributor

Re: Slow AT&T 1000 Internet speed problem

I've been reading posts like yours for awhile now, and I think is time for me to say something.  AT&T is part of the problem for not training their installers on how the Internet actually works.  Those installers are scripted, they just follow instructions such as plug this here, connect that over there, that's it, it works and go home. If you run a speed test, other that the one on your gateway, and you are not happy with the results, do not bother calling AT&T for service, cause they will send you another installer that all he is going to do is re-set your gateway, loosing all of your network settings,(pain) or give you another gateway, with same results.

If the speed test from your gateway using the built in speed test shows 900+ up/down,the connection to the AT&T router (server) is fine. 

When people do their speed test from their PC's connected with a CAT5/6 cable and they get lesser speeds, it is not AT&T's fault.

Assuming your equipment can handle the speed, the results on the speed tests will depend entirely on the server you are connecting to. If everybody, including the AT&T installers, use the speedtest.att.com server to do their speed test, that server most likely will be overloaded and unable to give you the bandwidth your system  can handle.

As I am typing this, I did a speedtest at speedtest.att.com and the result was 570/288, which is not near the 940 up/down I should be getting with my gigabit connection.

I just did a speedtest with the Ookla app by manually selecting another server and got 930/854.   My connection is fine, but of course, if I go for what the first speed test tells me, is bad.  Download the Speedtest by Ookla app to your PC and try different servers, you will find one that is not at full capacity. Another thing, the internet is like your city streets.  Traffic gets re-routed when there is construction going on, or a car crash, or a parade.  When internet backbones get overloaded, traffic gets re-routed, it will take longer getting to you thus increasing the ping times.  If you do a trace route to your destination server, you will see the path your data is taking, each one is a hop, and the more hops the higher the pings, slower output.  When I first got my Gigabit plan hooked up, I had a 2ms ping to the att server, located 20 miles from my house.  AT&T moved my connection to another server located more than 80 miles and now my pings are 12-14 ms.  I guess they did this to offload their server. The fastest server I've found is 183 miles away., with an 8ms ping. Weird, isn't it?

Note: DO NOT do any test with your browser, specially using the default servers, use the app.   I also use a shareware program called Bandwidth monitor, the stopwatch function that shows the actual connection speed during the transfers, the peak speeds and average. Very useful.

Message 4 of 7
Contributor

Re: Slow AT&T 1000 Internet speed problem

To both of you:  download the Speeddtest by Ookla to your PC and select from the list of servers available, do not use the default server..  You will find one that will give you the speed your system can handle.  If you are getting those speeds when using the gateway internal speed test, then your connection is fine.  If your PC/MAC is relatively new and your cables are CAT5 or 6, then your speeds will depend entirely on the test server you are connecting to.  Many of those test servers are overloaded with people doing tests and can't handle Gigabit speeds, they don't have enough bandwidth for everyone.  Also, do not use a web browser to do the test, use the downloaded app. Don't bother calling AT&T service tech because there is nothing they can do when everything is fine on your end.

A test on speedtest.att.com shows my connection speeds at 477.5/281.3, 

A test using Ookla app connected to a server 183 miles away: 923/718.7 8ms ping

 

 

Message 5 of 7
Highlighted

Re: Slow AT&T 1000 Internet speed problem

Sorry for the late reply. I replied to my own post last night but I guess it didn’t post. Smiley Sad

 

I found out that FireFox on my MacBook Pro Touch Bar was the cause of the slow speed test results. Safari was the fastest and chrome was the 2nd, FF was the worst! 

 

I solved my slow WiFi on iPhone X problem by resetting my network settings and that made speed shoot up to 389-420 range. 

 

Well... I guess shouldn’t expect 600-800 range on my WiFi? 

Message 6 of 7
Contributor

Re: Slow AT&T 1000 Internet speed problem

You won't be able to get full speed on WiFi. When I connect to my Gateway using a latest Netgear USB 3 AC Network interface, the best I can get is 370 Mbps.  I tried using an AC Asus Router set up as an access [point, and the results were actually slower.  The AT&T Gateway, with my floor plan, is actually better than my Asus router.

Message 7 of 7
Share this topic
Share this topic
Additional Support