Available Now: Buy the new iPhone 14, iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max from AT&T!
Troubleshoot your device issues
lwillis55116's profile

New Member

 • 

6 Messages

Wed, Apr 13, 2022 2:06 AM

ATT Wireless Internet IFWA-40 won't power on

Just unboxed this today to replace the older 3G device that will no longer connect to the network.  Plugged into wall outlet.  Turn power on.  Power LED glows green for maybe 30 seconds then goes out.

If I have the battery connected (this new out of box unit), the battery LED will flash red a few times and then go out at the same time as the power LED.

If I start it without the battery installed, just the power LED glows for same time and then goes out.

None of the other LED's ever give any indication, in any circumstance.

I have removed and reinserted the SIM card, maintaining the indicated orientation.

I have pressed the reset, while the green power LED is illuminated.

I have plugged the power cord into two different outlets, one a power strip with indicates power on and has another device connected, which is on.

Did I get a bad unit out of the box?  We have waited over 3 weeks for this one to ship to us.

Nothing I have done seems to change the behavior of the device.

New Member

 • 

6 Messages

6分前

Thanks everyone.  The unit now shows green lights for power, wifi, battery, network and signal strength.  For some reason, I don't see the post where I stated that I took it into the ATT store and we got the SIM card activated.  Although there was no instruction any where about activating the SIM.

I think I also discovered that the device is really slow in even displaying the power LED when you press in the power button.  And that I was impatient enough that I was actually turning it off, and then the power and battery LED's would illuminate.

Now I just have to wait for the SIM card change to propagate through the telco switch network so that calls are actually routed to the device.

@spoom2, I am able to manage the device through wireless, even though it is not being used for internet provision.  Thank you.

spoom2

ACE - Master

 • 

16.5K Messages

6分前

@lwillis55116 I know it can be confusing, your post is there it's just when a post is marked as a solution it goes to the top of the page under the initial topic. I don't particularly like it, but that the was the board works. Thanks for letting us know you could access the information link in the unit. It can be hard to understand.   

ATTHelp

Community Support

 • 

200.2K Messages

6分前

Hey there @lwillis55116, we are happy to hear you were able to get the device working. 

 

Thank you for sharing your update with the AT&T Community Forums. Please reach back out if we can help in any way. 

 

Lorie, AT&T Community Specialist

New Member

 • 

6 Messages

5分前

I have been trying for 2 weeks to get my brand new 4G-LTE only IWFA-40 activated. I was told yesterday that they will no longer activate these internet devices, and to use a mobile hotspot. Where I live, there are lots of trees, so I connected it to an outside antenna on a pole. Without an outside antenna, it gets 0 to 1 bar of signal. With the outside antenna, I get 3 to 4 bars of signal. The mobile hotspots I was shown have no outside antenna connection on them. That just will not work in my situation. My smartphone drops calls regularly unless it is in the signal booster in the car, which has an antenna on the roof. Before I ordered and bought this new unit, I was told that it was what I needed for my internet service, now it looks like I wasted my time and money!

JefferMC

ACE - Expert

 • 

29.9K Messages

5分前

I was told yesterday that they will no longer activate these internet devices

The IWFA-40 is a mobile hotspot.  I'm wondering if you got someone who didn't want to deal with it because they didn't know how.

spoom2

ACE - Master

 • 

16.5K Messages

5分前

What have you tried to activate it? Did you read the topic and follow the links? Here's the steps members of this board have use to get their device activated. 

(edited)

New Member

 • 

6 Messages

4分前

spoom2, you inspired me to read more and not to give up. Although the links given were not fruitful in and of themselves, they led me to reaching deeper into the AT&T support structure. I finally had success and hoped that my success could help others. The AT&T Corporate store had prevented my device from being activated by changing out the SIM with one of their in-stock SIMs. I was told by them that they cannot activate a device unless they change out the SIM with one from their inventory. That is just wrong in this case. It required AT&T to send me a new SIM for my exact device in order to get it activated. I also finally discovered the phone number to call the correct department for activation of these devices. Thank you for starting me on that path.

Bob

spoom2

ACE - Master

 • 

16.5K Messages

4分前

@Bob_in_TN was the phone number in the steps incorrect? If so please let us know what number you called so we can add it. 

New Member

 • 

6 Messages

4分前

I think the post with the number you referenced was edited or deleted. After much phone tag with customer support, I was finally given the number to the wireless home internet/phone department. That number is 800-331-0500. Two different representatives had given me that number, but the first call to it resulted in a conversation with someone that transferred me to the u-verse department. Second time was golden. Now I only call that number when I need to get someone that knows what these devices are.

Bob

spoom2

ACE - Master

 • 

16.5K Messages

4分前

Thank you

Need help?
Fix, replace or check device delivery
New to AT&T Community?
New to the AT&T Community? Start by visiting the Community How-To.
New to the AT&T Community?
Visit the Community How-To.