Skip to main content
AT&T Community Forums

Contributor

 • 

1 Message

Thu, Sep 26, 2019 4:32 PM

Closed

Can't send or receive MMS images while on WiFi

My husband and I both have brand new Samsung Note 10s. While on WiFi, I am not able to send or receive pictures but he is. Is there a setting on my phone that I can change or is my phone defective?

Responses

Brand User
ATTHelp

Community Support

 • 

140.9K Messages

a year ago

Hello @berryice42,

 

We'd be more than happy to take a closer look into why you're unable to send or receive MMS text messages over your Wi-Fi connection. We'll need some more details in order for us to better assist you. Have you and your husband both made sure to Turn on Advanced Messaging in the messaging settings on your cell phones? Did both of you already Set up Wi-Fi Calling on your cell phones, to be able to talk and text over an active Wi-Fi connection? Please let us know. In the meantime, we recommend using our Troubleshoot & Resolve Tool to fix this. Simply select your device and the issue, then follow the steps to find a solution. Let us know if this helps.

 

Sean, AT&T Community Specialist

Still need help? Ask a question! Our 1.4 million members typically respond within 1 hour.

*I am an AT&T employee, and the postings on this site are my own and don't necessarily represent AT&T's position, strategies or opinions.

New Member

 • 

1 Message

@ATTHelp My wife and I are having the same issue. If this doesnt get fixed immediately I am cancelling our account (been with att for over 12yrs now). These are business phones and sending/receiving pictures is crucial. Its been happening for a few months at least if not more.

New Member

 • 

2 Messages

@ATTHelp My wife and i both have S9s with AT&T. both bought new from your store. We have always had weird quirks with service. But our picture messaging has become a hassle. I cannot receive pictures from her when my wifi is on, whether i'm on wifi or not. I have to physically turn off the wifi app then "resume" downloading her picture message. I've called before and you have me go through the whole troubleshooting thing.....wifi calling, advanced messaging, reset networks, yada yada yada....nothing works and nothing changes. It's only her. But now when a friend sends a picture, i get a message saying that its too big or one of the attachments was removed. i have never had a problem receving things from him before and it is only with him that i get the messages. what gives?? about ready to go back to verizon. and it's only 2 years with you...

Contributor

 • 

1 Message

a year ago

Having the exact same issue.  I live equidistant from 2 cell towers and need this to work at my home.  I have to disconnect from wifi to download images I can SOMETIMES send them

Contributor

 • 

1 Message

a year ago

I have this same issue. Advanced messaging is on, as is wi-fi calling. I've had this phone since May 2018 and it only started happening this past fall. It's VERY annoying.

Tutor

 • 

5 Messages

10 months ago

I'm having the same issue. Has anyone found a resolution? The steps listed below do not fix my problem.

New Member

 • 

1 Message

9 months ago

I thought it was just me. I have an iPhone XR and regardless of wifi or cellular my pictures won't send even through iMessage. This just started recently. I've been through all the measures to no avail. This needs to be fixed!

New Member

 • 

1 Message

8 months ago

Hey - I figured out a solution for me (Note 10+ / AT&T)

Finish setting up your wifi calling - you may have started it at some point and backed out (I had to just verify my address). Once this is done, just turn wifi calling back off. After that I was able to send MMS while on wifi. Hope this helps some people.

New Member

 • 

3 Messages

Oh well, didnt help on any of our phones.

New Member

 • 

3 Messages

7 months ago

Same thing here with our note 9's and galaxy 8 for the past year. I even have a new router, netgear nighthawk r8500, and still same. Also have spectrum internet, 400mbs.
I believe it's in the phones program either from Samsung or AT&T..

New Member

 • 

1 Message

5 months ago

Having same problem between myself and my girls and their husband's phones all att samsungs. Found out last night if I put my husband on the thread ..he has att and an iPhone we all get and can send message immediately.  This is extremely annoying

New Member

 • 

1 Message

5 months ago

Having same issue, samsung note 9's, on ATT wireless. Turn off Wireless, and images come in and send fine. 

 
Neighbor down the block having exact same issue on her samsung phone on ATT.

New Member

 • 

6 Messages

4 months ago

AT&T... Hello??? When are you going to resolve this? I have Advanced Messaging and Talk & Text on and I still can't send images from my S9 to the other phones on my account (an S20 and an S8) without turning WiFi off, nor can they receive it. Again, only an issue with the phones on our plan. 

New Member

 • 

3 Messages

4 months ago

I have had this problem multiple times on multiple Samsung phones, with ATT. I have fixed it once or twice but can't remember what the fix was ... it was a setting. However, when ATT does an update to my phone, they often break it and it has to be addressed again. It is extremely frustating and no one at ATT seems to have any idea how to fix it. All you have to do is disconnect from wifi and the pic will load. I think ATT wants u to use your data plan instead of wifi. Had a guy is an ATT store fix it the first time, years ago. Now they won't even help you.

 

I just got a new S20+ and it will not download a txt-ed pic if I am connected to wifi but ... if I have the ATT support group send me a small pic, I will get it ... go figure.

 

ATT ... please get someone that knows how your systems and these phones work, to address this. There are hundreds if not thousands of people with this problem.

New Member

 • 

1 Message

4 months ago

I have been experiencing the SAME issue for over a year and on both the s9 and now a brand new s10... most frustrating thing in the world.

 

Furthermore, my galaxy just has general internet issues when using wifi; pages load uber slow - some not at all ! - and i have to do connect from wifi to get anything to work, again, using data...

 

I.am going to cancel by end if August if this is not fixed...

New Member

 • 

1 Message

3 months ago

So glad I found this thread. I never had this issue before (S7 Active) and now my husband and I upgrade to S20s. He is able to send/receive pictures/GIFs from me no problem. I cannot send pictures to him or receive them from him without kicking off of WiFi. I don't have this issue with anyone else in my contacts. I tried setting up WiFi calling, as someone else suggested, but it says to try again later. I could understand if we both had the same issue, but his phone works fine.

daystrom

Teacher

 • 

63 Messages

3 months ago

Same issue here. Wife has a Note 9 and I have a Note 20 Ultra. If either is on our wifi, MMS messages will not send. Take the phones off of wifi, no problems. 

 

I think it has something to do with Advanced Messaging. Advanced Messaging allows you to send large photos. While wifi is on, mobile data is turned off. I believe Advanced Messaging is looking for that mobile data connection to send and fails because of that.

 

What I've noticed while on wifi is if I send a photo that is say 1.7MB in size. It will sit there for about 10 seconds trying to send, and then the picture size is reduced to 300kb and sends, indicating that it failed back to normal old MMS.

 

Would be nice to have a fix. I guess you could disable Advanced Messaging and see if it helps.

 

 

New Member

 • 

6 Messages

3 months ago

Good news. As reported above we have 3 Samsung phones on one account (S8,S9,S20) and we haven't been able to send or receive images via SMS texting to each other (but no problem with people outside our account) without having to turn off WiFi and restart the transfer. Multiple recent 611 calls to AT&T in which I explained that countless AT&T customers are having this problem and it needs to be resolved NOW resulted in it being fixed on our account with no configuration changes on our end. Hopefully it was a system-wide change, but if not relate my success story and demand they replicate it on your account.

Get started...

Ask a new question