Get superfast AT&T Fiber internet
Rizzorian's profile

Tutor

 • 

23 Messages

Saturday, December 17th, 2022 2:56 AM

Can't play Consoles online (PS, XBox)

Since I got home from work this morning (roughly 11am) I have been unable to play my Gaming Consoles Online. My internet is fully functional with the exception of playing games on my consoles. My PC has Zero issues, I can play online. This is only effecting my Playstation and my Brothers XBox. I talked to my neighbor that I game with and he's having the same issues. Can't play his Playstation online either (we can connect online and use Party Chat, we just can't play anything. No games, no Netflix (or other media apps)). I've done a factory reset on my router, rebooted all devices, used the att online help (found no problems, when there obviously is). Everything was working just fine last night. Anyone able to help???

Tutor

 • 

23 Messages

1 year ago

Its now the following morning and the issue still exist. I was hoping it would have been fixed overnight.

As pointed out in another users post on reddit (who seems to be having the same issue as me), this seems to be an Authentication issue. Console games requiring an Online connection are unable to Authenticate/Handshake. For instance: I can't even reach the lobby on Fortnite, it just sits there in a loop of Checking for Updates then Logging in, and back to Checking for Updates. Gotham Knights, I can only play solo (gets thru the WB logo then sits there on a blurry screen trying to get online connection then eventually gets to the main menu, but then I fail to join each and every single game, can't even invite my friends). Rec Room, same thing; can't connect online, it just times out. Every single Console (Both PS and XBox) game I try to play online is unable to be played.

I have internet access, everything seems to be fine on my end of things. I'm capable of playing games on my Laptop. And I can use Party Chat on my Consoles (though it takes it a bit to get into the parties). As stated in my original post above, my neighbor is having the same exact issues. So this is not an isolated issue within my household, its gotta be an issue with ATT somewhere. I just don't know where. I tried ATTs online troubleshooting and it says there are no outages and no issues with my connection.

Does anyone have any ideas that may be of help? I've tried reseting and rebooting my Router. Rebooted all devices connected. Even plugged my PS5 directly to the router and still same issues. I just don't understand how this can only be affecting Gaming Consoles and not games on my Laptop? Is it the packet types that are the issues? Is ATT somehow blocking packets specifically from PS and XBox?

Community Support

 • 

231.2K Messages

1 year ago

We want to help you get back to gaming, Rizzorian!

 

Thank you for letting us know which steps you've already taken to troubleshoot. 

 

We recommend that you set up port forwarding for your gateway. This can help with establishing a connection to your gaming console. Be sure to choose your equipment from the drop-down menu on that page to ensure you follow the correct steps. 

 

For the ports that need to be forwarded for your consoles, you will need to perform a bit of research to find that information as we would not have that.
 

Please let us know how it goes!

 

Lacey, AT&T Community Specialist 

New Member

 • 

6 Messages

1 year ago

So I also am having the same issue. I think this has to be something regional because I confirmed with another friend of mine and he's been having the same issue. Where do you live?

There's also a problem where whenever I search bing or try to navigate somewhere on the internet, it will sit and take forever to load but if I refresh it will immediately load, it's almost like some sort of timeout. I talked to ATT this morning and they can't see my router and claimed that was the issue but I'm suspect now and I think that it's something specifically regional and the new router/modem isn't going to resolve the issue. I don't see any packets being dropped or anything like that but my speeds are trash- download is fine ~900mbps but my upload speeds have been anywhere as low as 90mbps but no higher than 400mbps for the past 24 hours. 

Community Support

 • 

231.2K Messages

1 year ago

We're here to help with your connection, swiper31! 

 

You can fix many common internet issues by restarting your Wi-Fi gateway. Here’s how:

  1. Unplug the power cord from the back of your gateway or modem. If you have:
    • An internal battery backup, remove it.
    • DSL service, unplug your telephone cord from your modem or gateway
  2. Wait 20 seconds.
  3. Put the internal battery back in, if applicable.
  4. Plug the power cord back in. If you have DSL service, reconnect the telephone cord.
  5. Wait up to 10 minutes for the gateway or modem to restart and your Broadband light to turn solid green.

If that doesn't help, you can perform additional troubleshooting by logging in to our Troubleshoot and Resolve tool. With this tool, you'll get faster troubleshooting and diagnostics, along with customized solutions and updates on any potential service interruptions in your area.

 

Let us know how it goes!

 

Lacey, AT&T Community Specialist 

New Member

 • 

15 Messages

1 year ago

This sound like the same issue I have been having since yesterday day. Not with Xbox or PS, but with Direct Tv stream and some trading apps that I use. Speeds are fine, but these few connections are failing. Worked fine on my phone hotspot and I have rebooted everything as well as taken all my network gear out of the loop. This is in DFW Texas.  Need to look into this as it seems packets or ports are being blocked or dropped somewhere. Here are the first hops out. 

1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  dsldevice.attlocal.net [192.168.1.254]
 2     1 ms     1 ms     1 ms  104-186-176-1.lightspeed.rcsntx.sbcglobal.net [104.186.176.1]

(edited)

New Member

 • 

6 Messages

1 year ago

Thanks for the response, Lacey. I was already on the phone with ATT and did all of this troubleshooting- They are sending me a new router but after seeing the several posts here, I think it would be appropriate for someone at ATT to dig into this a big more. It seems like another person in the DFW Texas area is experiencing issues. I agree with Andy's assessment too that I'm seeing dropped packets and poor upload speeds. I don't think it's the router. 

Community Support

 • 

231.2K Messages

1 year ago

We'll pass along your feedback, swiper31. If you're still having these issues after connecting your new gateway, let us know.

 

Thanks for visiting the AT&T Community Forums.

 

Aminah, AT&T Community Specialist

Tutor

 • 

23 Messages

1 year ago

Appreciate the reply Lacey. Even after re-applying the forwarded ports to my my consoles I am still sitting in the same boat. Unable to play online even though I am fully connected. There's an issue somewhere outside of all of homes thats on ya'lls end that needs to be fixed. Find what changed in the North Ft. Worth area of Texas prior to 10a(CST) yesterday (12/16/2022) and you'll be a lot closer to solving this problem.

Community Support

 • 

231.2K Messages

1 year ago

Thank you for sharing that update, Rizzorian!

 

So that we can dig a little deeper into what's going on with your connection, we'll need to speak privately. Check the Direct Message inbox in the top right corner of your screen. We'll be sending you a DM shortly and look forward to speaking with you!

 

Lacey, AT&T Community Specialist 

New Member

 • 

15 Messages

1 year ago

Rizzorian Is right. That’s when my issues started as well. If I were to guess it’s something todo with UDP packets. But there is definitely something going on in the Fort Worth/ NRH area. 

Not finding what you're looking for?
New to AT&T Community?
New to the AT&T Community? Start by visiting the Community How-To.
New to the AT&T Community?
Visit the Community How-To.