Skip to main content
AT&T Community Forums

Contributor

 • 

3 Messages

Tue, Jan 21, 2014 12:04 AM

3g Microcell and Charter Cable

Hi

 

I have had a 3g microcell for over a year.  Suddenly this week the 3g light starts flashing and phones no longer connect.  I have:

 

deavtivate and reactivated too many times to count

factory reset my modem, router, microcell

replaced microcell with new one

opened all ports listed in various posts and att support site

turned cellular data and 3g data off on iphone

used priority set up (modem then 3gMC then router, this is how I am configured now)

 

What ever I try, there is still no connection back to att network.  ATT support says it must be charter cable and charter cable says it is att.  The only port I can not touch is 123 NTP.  I don't know what is hooked up to it, but it is not accessible to me.  However, using the priority config should bypass any port issues...right?

 

Please help.

Responses

Avedis53

Professor

 • 

2.2K Messages

7 years ago

If you try to run a port checker from within your home network, you will almost always "time out" for a port.  Unless your router supports NAT hairpinning, testing from within your home network will result in the packets being dropped on return and result in the time out.

 

The best way to check for open or closed ports on your ISP would be to bypass your network, connect your computer directly to your modem and then run the port checker program.

___________________________________________________________

MicroCell Technical Guide by Otto Pylot


I am not an AT&T employee.

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

12.6K Messages

7 years ago

Good stuff. Thanks partner!

Award for Community Excellence 2020 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Teacher

 • 

13 Messages

7 years ago

For some reason by post didn't show up.

 

For an update I got a call from the ATT person that is forwarding the information to the ATT team that is working on this. She stated that Chater has requested that ATT have their customers call Charter and open up a case so that the problems can be documents on Charters end as well. The ATT rep also asked that I get a case number so that they could have it on their end.

 

Naturally I called Charter right away and had to ask for a supervisor after the intial person told me that she could not generate a case for something like the issue we are having and was unable to provide me a case number. The supervisor I talked to who was very friendly and is trying to help also told me the same thing.

 

He told me that he would send an email over to the area that covers my residence to see if they were the ones communicating with ATT regarding this issue and what we needed to do to generate a case regarding this. He promptly called me back and said that he hadn't gotten a reply from the office that services the area, but that he had consulted with other Charter supervisors in the office and they all have recieved calls from other customers regarding our Microcell issues. The other supervisors told him that they heard it was an ATT upgrade to the Microcell that was causing the issue and caused the microcell to become uncompatiable with some ISP's which included Time Warner and one other ISP. We talked at length and I told him I thought it was a port blocking issue on Charter's end. He did take the time to find other people that had called in and is going to send a second email to this group with everyones information that he can get. He agreed that the more the better to push the Charter people in this regional office that covers our areas to do something.

 

If you are having issues please email him at the email address below and at the bare minimum give him a contact number he can call you at to get what he needs. I think they are really looking for a contact number and address to document the service area that is being affected. For the record for everyone here if I didn't list it I live in zip code 76126 in Benbrook which is just west of Fort Worth.

 

 

Teacher

 • 

13 Messages

7 years ago

Additional update. I got a call from ATT and they believe they have identified the specific problem on Charter's end. I have passed the supervisors email onto ATT so that they can try and communicate directly to solve this. Still no estimated time frame, but it seems to be moving toward a soultion if we can get someone on the tech side of Charter in play. Will post any new updates I get. I would suggest still emailing Travis at the email I failed to include on my last post, but I have here.

 

travis.santana@chartercom.com

Avedis53

Professor

 • 

2.2K Messages

7 years ago

Your post didn't show up here because you posted it under another thread titled "3G Microcell".

 

Hopefully, Charter and ATT can work together to solve this and it will help if others having the same problem contact Charter and ATT.

___________________________________________________________

MicroCell Technical Guide by Otto Pylot


I am not an AT&T employee.

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

12.6K Messages

7 years ago

I'm a little more hopeful. Someone sent me part of an email from AT&T that indicated that some traffic from Charter is being routed thru Italy! Smiley Surprised I'm passing it along to the Admins so maybe it's as simple as a bad routing table that can be easily fixed. Fingers crossed.

Award for Community Excellence 2020 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Tutor

 • 

8 Messages

7 years ago

I ran the port check tools while directly connected to the modem and found that only port 443 is open. The other ports are Closed/Connection refused instead of the timeout seen earlier. Thanks to Avedis for this suggestion.

 

Hopefully someone from AT&T and Charter are looking at all of the clues given here. Thanks again to Otto and to Steve for pushing this along.

Contributor

 • 

1 Message

7 years ago

Had the same problem about a week and half ago.  I was on the phone with ATT several times and they re-sent me a new microcell.  I have been on the phone with ATT and CHARTER trying to get it up and running but have been unsuccessful.  I was even on a 2 hour 3-way with netgear and att and myslef yesterday trying to get it to work.  

 

Same problems as you had.  My problem was the 4500 port being closed.  I changed the router settings and have been usnsuccessful.

 

Any ideas? 

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

12.6K Messages

7 years ago

The port issue is totally on the Charter side. AT&T keeps those ports open on their end for the MicroCell to work. Something from your end thru Charter's network is either blocking those ports or mis-directing them. I have been working with the Admins all week who in turn have been pushing the AT&T network group(s) to push Charter to figure this out. I'm hoping it's an upstream switch somewhere that has failed, but it will take time, probably on Charter's end, to find it and fix it.

Award for Community Excellence 2020 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.
Avedis53

Professor

 • 

2.2K Messages

7 years ago

Italy????  That still doesn't account for what appears to be closed ports. 

___________________________________________________________

MicroCell Technical Guide by Otto Pylot


I am not an AT&T employee.

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

12.6K Messages

7 years ago

No it doesn't but I've seen the trace so it's just another oddity that compounds the issue. My guess is that it's just that, an oddity, but it is there none the less. I've been in communication with a SVP Engineering from Charter so they are taking this seriously and trying.

Award for Community Excellence 2020 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.
Avedis53

Professor

 • 

2.2K Messages

7 years ago

Name dropper!

___________________________________________________________

MicroCell Technical Guide by Otto Pylot


I am not an AT&T employee.

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

12.6K Messages

7 years ago

Smiley Tongue I think the router is actually stateside now so maybe we are starting to get there, at least for one facet of this problem.

Award for Community Excellence 2020 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Contributor

 • 

2 Messages

7 years ago

I have also been experiencing the same problems with the Microcell and Charter Internet.  My problems began at approximately 1/1/14 after having the Microcell in the same home environment without problems for years.  I'm so glad to see here that I am not alone in experiencing this problem.

 

AT&T has been incredible in attempting to resolve the problem.  They have worked tirelessly for a month, including shipping me two replacement Microcell's to configure.  All continued to fail with the same error.  According to AT&T, everything pointed to a blocked port 4500 or IPSec passthrough.

 

All along, the frontline Charter technical support continued to deny that Charter blocked any ports.  I made repeated attempts to get escalation beyond the frontline to no avail.

 

Tonight I discovered this thread on the forum and I gained hope.  I began to compose a message of my problems when I decided to attempt the Microcell one more time.  Low and behold, it now works!  I am a North Carolina Charter customer, so hopefully this success applies to all others as well.

 

I know I did not do anything to resolve the problem in the last few days, so I give complete credit to the members of this forum who have obviously worked to get attention on this problem.  Thanks so much to everyone's efforts here.

 

And thanks to AT&T for all of their efforts -- both directly with me and any leverage they brought to fix the problem.  If AT&T offered their UVerse product at my address, I would leave Charter Internet in a minute!

Teacher

 • 

13 Messages

7 years ago

Thanks you for your posting. It sounds like you are one of the lucky ones. Most of us that have posted on this forum that are experiencing issues are from the Fort Worth Texas area. When I saw your posting I got excited and rebooted all my equipment hoping the problem had been resolved but I was disappointed. I did receive several PMs last friday from a charter senior VP of engineering and it sounds like it is getting looked at on the charter end which is great news. Fingers crossed it gets resolved this week and we can all go back to our cell phones actually ringing as opposed to voicemails just popping up with the phone never ringing.

Get started...

Ask a new question