Announcements
HBO Max - where HBO meets so much more!

Tutor

 • 

1 Message

Sat, Dec 17, 2011 3:32 AM

3G Microcell - 3G Red Light Flashing

My GPS, Ethernet, and power light are on with a solid green. My 3G light is a solid red that flashes every three seconds. I use a Netgear router/modem; honestly, I'm not sure what a modem or router looks like but I plugged the microcell's ethernet into the Netgear. I've tried disconnecting then reactivating the microcell. No luck.

 

Any advice on how to troubleshoot this issue would be awesome. I live in the countryside where cell phone reception is severely limited. Thanks!

Responses

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

11.8K Messages

8 years ago

That's because there isn't a universal fix for the MicroCell being unable to properly reset itself after an update. I'm glad overclocked's method worked for him but tjhere seems to be a lot of MicroCell's out there who can't handle the recent round of updates. Probably due to a poorly designed set of chips that AT&T can't, or won't, properly address.
Award for Community Excellence 2019 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.
midget3376

Teacher

 • 

11 Messages

8 years ago

Is what you are saying, that the flashing red light is caused by a failure to properly process a firmware update?  My first one went for a year without an issue.  Why do you suppose it would suddenly change?  I replaced it with a new one and I think the longest this one has gone, without flashing red, is a few days.  Are they really updating that often?

midget3376

Teacher

 • 

11 Messages

8 years ago

Hey, AT&T... How about some technical information about this issue.
OttoPylot

ACE - Expert

 • 

11.8K Messages

8 years ago


@midget3376 wrote:

Is what you are saying, that the flashing red light is caused by a failure to properly process a firmware update?  My first one went for a year without an issue.  Why do you suppose it would suddenly change?  I replaced it with a new one and I think the longest this one has gone, without flashing red, is a few days.  Are they really updating that often?


I don't know, or think, they are updating that often but it could be that whatever they did, the new chipset doesn't understand what the mother ship is sending and tries to reset itself. Purely conjecture on my part though. In my case, the blinking red light happned about  3 or 4 months ago and was noticed in the morning. Typically, AT&T does their updates at night when there is the least likelyhood of service interruption so if it doens't work, you'll see the blinking green or red 3G light. I had never seen a blinking red 3G light before which meant a hardware failure. A simple power cycle fixed mine and has been trouble-free since. The assumption then was an update that failed to reset properly making the MicroCell think there was a hardware failure. I am on my third MicroCell. All three were replaced under warranty well over a year ago but the third one, my current one, was a version 2. I don't know if that makes any difference but this one has been rock solid ever since even thru multiple power outages and the dreaded blinking red 3G light  "update". The version numbe BTW is on the bottom of the MicorCell on the serial number sticker in very small print (V2).

Award for Community Excellence 2019 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.
jwlionking

Mentor

 • 

6 Messages

8 years ago

I have the same issue for the past week. The 3G light has been blinking. Every morning I have to reset and wait almost a half hour for it to re-connect.

Tutor

 • 

4 Messages

8 years ago

My Mcell has been going to a red flashing 3G light every day even with power cycling it. Sometimes my phone will continue to connect to it even when the light is red.

One thing that I didn't think would be related but I have an ipv6 tunnel setup thru my router. I'm guessing I need to update my addresses as I started having issues with it last night. Since I haven't had time to do so I've got ipv6 disabled. My Mcell went green when my Internet came back last night and was green when I got home tonight as well. I will do some more experimenting later this week and see if my ipv6 settings were in fact the cause of my Mcell issues.

Contributor

 • 

1 Message

8 years ago

Microcell was flashing red about initial setup and operational for two hours. After trying all methods to reset and re-activate I gave up and returned the device to the local AT&T store. The second device did the same thing and online customer service was a JOKE. The kindly told me that the GPS location would not verify my registered location and they would call me in the future if a fix was possible. This is a poor product design with poor support. I am going to return the second MC. Sincerely, Frustrated User

jwlionking

Mentor

 • 

6 Messages

8 years ago

Mine continues to have this issue.  Every morning I have no service and must reset Microcell.  It takes on average 30 minutes every morning for this process.  As I am typing, the 3G light is currently flashing red and I still have service and service is as usuable as it typically is, which is decent.

Contributor

 • 

1 Message

8 years ago

I read somewhere on this page to unplug it over night so it will clear all settings. Then i plugged it in the next morning and in ten min or less the light was solid!! Thanks to who ever posted it first! I tried everything else possible and now im hoping it stays wirking. I didnt have to reactivat. I think think stormy weather or power flash causes it. ??

Contributor

 • 

1 Message

8 years ago

I am definitely NOT a tech.....Tried overclockedpc's fix to my flashing red 3G light.  So far, no connection.  Once I activated the MCell it worked great for about a month.  Then it started going "off-line" every couple of weeks.  Gradually it got to the point I powered off the MCell at least 3 times a week until last week.  After that the power offs haven't worked.  This is so frustrating.  If I'm lucky I have 1 bar inside my house.  When the MCell works I still don't have all bars, but at least I can receive calls and text. Wish there was a permanent fix.  If I switched phones to the newer Iphone 4 would it help?

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

11.8K Messages

8 years ago


@chwilsontennis wrote:

I am definitely NOT a tech.....Tried overclockedpc's fix to my flashing red 3G light.  So far, no connection.  Once I activated the MCell it worked great for about a month.  Then it started going "off-line" every couple of weeks.  Gradually it got to the point I powered off the MCell at least 3 times a week until last week.  After that the power offs haven't worked.  This is so frustrating.  If I'm lucky I have 1 bar inside my house.  When the MCell works I still don't have all bars, but at least I can receive calls and text. Wish there was a permanent fix.  If I switched phones to the newer Iphone 4 would it help?


A newer iPhone probably won't make a difference. There are still issues with the iPhone that Apple, Cisco, and AT&T need to still work out.

Award for Community Excellence 2019 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Contributor

 • 

1 Message

8 years ago

I just received a microcell. Mine worked for about 10 minutes today (first day) then solid red light. Reset didn't work, power cycle didn't work, and the multi step recipe involving 2 minutes of wait time between some steps did not work either.

 

So what should I do? any helpful AT&T representatives reading this forum? or do they only intervene  when they need to moderate?

 

-Aurelio

OttoPylot

ACE - Expert

 • 

11.8K Messages

8 years ago

It's possible that you received a defective MicroCell (as opposed to a crappy MicroCell). You may have to call support (not a pleasant experience) and jump thru the hoops. Hopefully they'll send you a replacement if you've set it up properly (no double NAT, etc).

Award for Community Excellence 2019 Achiever*
*I am not an AT&T employee, and the views and opinions expressed on this forum are purely my own. Any product claim, statistic, quote, or other representation about a product or service should be verified with the manufacturer, provider, or party.

Contributor

 • 

1 Message

8 years ago

So, like many of you, I too woke up a couple mornings ago to MicroCell that had been work great now with a red flashing 3G light. I tried reset by unplugging and some of the recommends here. I tried AT&Ts support page recommendation which included restarting my router. After calling tech support and discussing the problem, we both came up with the same thought: reregister the MicroCell, which the tech did for me but you can do from the management page by deregistering the MicroCell and doing the registration over again. You'll need to rekeying everything. Bottom line, I'm up and running in under 90 minutes. And haven't had any issues. Hope this helps someone.

Voyager

 • 

1 Message

8 years ago

Here's my story:

 

I bought the MicroCell about a month ago. Everything seemed to go fine, but about once a week it gets the 3G light flashing red.  Power cycling it resolves the problem (after re-acquiring GPS etc) and returns me to green, but I'm gonna be pretty annoyed if I have to power cycle this thing every week. As to the questions:

 

1) Pittsburgh, PA

2) No idea

3) Been happening ~ once a week for a month.

4) Lasts about 4 days.

 

I finally called AT&T support today, and they "re-registered the MicroCell" for me, but told me that I might want to consider taking the unit back (since it's 28 days old) to swap it out for a new unit.  I'm somewhat concerned because the problem takes several days to manifest... I guess we'll see between now and tomorrow.

 

I'm sort of tempted to give up on this and just get a signal booster.